Correlation of sub18F-FDG-PET and histopathology in patients with malignant melanoma - Bohuslavizki, Karl H. (Radiology and oncology (Ljubljana), 2000)
Izhodišča. Preliminarna poročila kažejo, da bi lahko bil PET z uporabo 18F-FDGpomembno diagnostično orodje pri bolnikih z napredovalim malignim melanomom. Cilj te študije je bil korelirati lezije prikazane s PET z histološkimi najdbami pri zamejevanju malignega melanoma. Bolniki in metode. Pri skupno 82 bolnikih z malignim melanomom smo opravili 107 PET preiskav za primarno zamejitev ali spremljanje terapije. Po intravenozni aplikaciji 370MBq18F-FDG smo na ECAT EXACT 47 (921) posneli sliko celega telesa z aksialnim vidnim poljem 16.2 cm (siemens CTI). Histološko smo evaluirali na tumor sumljive PET izvide in klinične izvide in jih med seboj korelirali lezijo po lezijo. Rezultati. S PET smo odkrili 124 lezij s povečanim fokalnim privzemom tracerja. Dodatno so klinični pregledi in konvencionalna slikovna diagnostika odkrili 65 za tumor sumljivih lezij. Skupno smo odkrili 189 za tumor sumljivih lezij in jih histološko ocenili. 18F-FDG-PET je bil resnično pozitiven v 115 od 189 lezij in lažno pozitiven v 9. Pri 21 od 65 PET negativnih lezijah biopsija ni mogla potrditi melanomskega tkiva. Nasprotno paje biopsija v 44 od 65 PET negativnih lezijah potrdila maligni melanom. Občutljivost in specifičnost 18F-FDG-PET pri detekciji malignega melanoma je bila 72 oziroma 70%. Negativne in pozitivne predikcijske vrednosti 18F-FDG-PETso bile 32 oziroma 93%. Glede na lokalizacijo sta bili 2/3 lažno negativnih oziroma pozitivnih lezij v koži in v mukozi. Zaključki. 18F- FDG-PET je dragoceno diagnostično orodje za dokazovanje za tumor sumljivih lezij malignega melanoma. Vsekakor pa je za izključitev kožnih metastaz nenadomestljiv klinični pregled bolnikov z malignim melanomom pri dermatologu.Glede na zelo agresivno zdravljenje napredovalega malignega melanoma lahko 18F-FDG-PET pomaga pri izbiri pravega protokola za posameznega bolnika.
Keywords: Deoxyglucose; Diagnosis; diagnostika; Fluorine; histologija; kožne bolezni; melanom; Melanoma; Neoplasm metastasis; Neoplasm staging; Pathology; radiologija; rak (medicina); Tomography, emission-computed