K slovenskim diplomatskim študijam - Brglez, Milan (Teorija in praksa, 2011)
Članek uvaja tematsko številko Teorije in prakse s primerjalno analizo stanja na področjih analize zunanje politike in diplomatskih študij v svetu in na Slovenskem. Ugotavlja, da je akademski razkorak za svetovnimi dogajanji vsekakor manjši od tistega, kar označuje dvajsetletnica slovenske državnosti. Medtem ko je razvoj slovenskega proučevanja zunanje politike primerljiv s svetovnimi trendi, je mogoče upati, da bodo takšen razvoj doživele tudi diplomatske študije kot interdisciplinarno polje soočanja strokovnega in akademskega diskurza o diplomaciji kot zlasti instituciji mednarodne skupnosti in sredstvu zunanje politike.
Keywords: Foreign policy; Zunanja politika; Diplomacija; Diplomacy; Slovenia; Slovenija; diplomatske študije