Rare Basidiomycete resupinatus rouxii reported for the first time in Türki˙ye - Acar, Ismail (Acta silvae et ligni, 2025)
V tej študiji je bil Resupinatus rouxii nabran v provinci Çanakkale v Turčiji in identificiran na podlagi morfoloških ter molekularnih podatkov. Makroskopsko so za vrsto značilni majhen, ledvičasto oblikovan klobuk, svetlo siva barva in rahlo dlakava površina. Mikroskopski pregled je potrdil diagnostične značilnosti rodu Resupinatus, pri čemer smo podrobno analizirali bazidije, bazidiospore in cistidija. Sekvenciran je bil notranje transkribirani vmesni prostor (ITS) jedrne ribosomske DNA, ki je bil uporabljen za filogenetske analize. Pridobljena ITS-sekvenca je pokazala več kot 99-odstotno podobnost z referenčno sekvenco R. rouxii, kar dodatno potrjuje morfološko identifikacijo. Ta študija je drugo znanstveno poročilo o razširjenosti R. rouxii na svetovni ravni. To je četrti znani zapis te vrste, pri čemer se Turčija (provinca Çanakkale) dodaja k njenemu znanemu območju razširjenosti in prispeva dragocene podatke k biogeografiji vrste.
Keywords: del jedrne ribosomalne DNA (ITS); fungi; glive; internal transcribed spacer region; molecular phylogeny; molekularna filogenija, Turčija; new record; nov zapis; Resupinatus; Turky