Dileme in predlog razvrstitve cannabis sativa 1. v Sloveniji - Štukelj, Roman (Dignitas (Ljubljana), 2018)
Rastlina konoplja ima izredno bogato zgodovino uporabe v različne namene. Njeno več tisoč letno vsestransko uporabnost omadežuje stigmatizacija in prohibicija, ki se je zaradi različnih interesov pričela v prvi polovici prejšnjega stoletja, vrhunec pa je doživela z izločitvijo iz ameriške farmakopeje in ožigosanjem v mednarodnih dokumentih. države, ki so na tem področju bolj razvite, so že ugotovile neupravičenost take gonje, sicer vprašljive že same po sebi. V času zatona uporabe rastline je prišlo do nekaterih pomembnih odkritij, npr. prva izolacija aktivne učinkovine in odkritje edinstvenega signalnega sistema, imenovanega endokanabinoidni sistem. V laboratorijih so bili razviti sintetični kanabinoidi, katerih učinkovitost in varnost pa nista primerljivi z naravno konopljo oziroma njenimi pripravki. Zaradi številnih dejavnikov in okoliščin je čas, da se ponovno pravilno oceni tveganje za zdravje in družbo ter poskrbi za ustrezno, to je posodobljeno regulativo tega področja. Pozitivne učinke sodobne zakonodaje o Cannabis sativa v državah, v katerih so konopljo ne samo ustrezno regulirali v medicinske namene, ampak ponekod tudi za osebno uporabo, kot tudi opozorila na kritične točke, na katere je treba biti pozoren, obravnava več javno objavljenih dokumentov. Tudi Slovenija je na prelomni točki. Medtem ko so bili v prejšnjih letih praviloma nekateri posamezniki in civilne organizacije tisti, ki so opozarjali na nujnost sprememb na tem področju, so se v letu 2016 zgodili bistveni premiki tudi na strokovnem, nato še na političnem polju. Strokovnjaki in znanstveniki so se organizirali v mednarodnem inštitutu za kanaboide ICANNA in v sklopu delovne skupine Zdravniške zbornice Slovenije. Ali omogočiti uporabo konoplje v medicinske namene z vidika omenjenih strokovnih organizacij ni vprašanje. Tudi medijska poročanja so temu naklonjena. Jasno politično voljo pa razberemo iz soglasno sprejetih sklepov Odbora Državnega zbora RS za zdravstvo, s katerim je bila Ministrstvu za zdravje naložena priprava gradiva za prerazvrstitev konoplje ter pripravo podlag, s katerimi bo v Sloveniji omogočena pridelava in predelava konoplje v medicinske namene. A v javno razpravo pa je poslan neustrezen predlog rešitve. Nevladni inštitut ICANNA je s strokovno utemeljitvijo predlagal prerazvrstitev konoplje v III. skupino prepovedanih drog, v kateri so srednje in ne najbolj nevarne droge, ki se lahko uporabljajo v medicini.
Keywords: cannabinoids; cannabis; classifications; Health Committee; ICANNA Institute; Inštitut ICANNA; kanabinoidi; klasifikacija; konoplja; Ministrstvo za zdravje; Ministry of Health; Odbor za zdravstvo; regulations; zakonodaja