Splošnoizobraževalna knjižnica in uporabniki v tretjem življenjskem obdobju (Knjižnica, 1992)
Z naraščanjem števila starejših ljudi in podaljševanjem življenjskega obdobja po upokojitvi - tretjega življenjskega obdobja - se pojavlja več uporabnikov iz njihovih vrst tudi v knjižnicah, s tem pa se odpirajo zlasti v splošnoizobraževalnih knjižnicah nova delovna področja. Kot izobraževalne ustanove v najširšem smislu besede prevzamejo naloge v doživljenjskem izobraževanju, vanj vključujejo tudi starejše(seniorje) in s svojimi programi v okviru univerze za tretje življenjsko obdobje bistveno obogatijo ponudbo in razširijo možnosti neformalnega izobraževanja. Programi za starejše se po vsebini ne razlikujejo od izobraževanja odraslih nasploh, metode dela pa so prilagojene specifičnostim, ki jih prinaša tretje življenjsko obdobje. Za tako delo potrebujejo knjižničarji dodatna znanja, zato naj bi izobraževanje knjižničnega osebja obsegalo tudi študij strokovne literature s področja andragogike in gerontologije. Za konkretnejšo predstavo. kaj naj bi zajeli v programe, navajam nekaj predlogov
Keywords: univerza za tretje življenjsko obdobje; permanentno izobraževanje; odrasli; stari ljudje; splošnoizobraževalne knjižnice; bibliotekarji; Slovenia; Slovenija