Machine translated Atwood: utopia or dystopia? - Mohar, Tjaša (ELOPE (Ljubljana), 2020)
Jezikovna ustvarjalnost Margaret Atwood presega meje običajnega diskurza. Njen eliptičen jezik ustvarja interpretativne vrzeli, dvoumnost in odprtost njenih besedil pa včasih namerno zavajata bralca. Prevajalec njenih del je tako nedvomno postavljen pred izziv, kako prepoznati bogat interpretativni potencial originala in ga ohraniti v ciljnem jeziku. V času, ko smo priča vzponu umetne inteligence, se naravno postavlja vprašanje, ali obstaja upanje (oziroma strah), da bo prevajalca pri prevajanju besedil avtorjev, kot so Margaret Atwood, nekoč zamenjal prevajalnik. Članek prispeva k nadaljevanju razprave o strojnem prevajanju literature, s tem ko analizira slovenska prevoda kratke proze Margaret Atwood z naslovom "Life Stories", dobljena z uporabo dveh nevronskih strojnih prevajalnikov (Google Translate in Translator.eu), in ju primerja s prevodi študentov prevajalskih študij. Za namene raziskave smo namenoma izbrali literarno besedilo, katerega estetska vrednost temelji predvsem na avtoričinem slogu in za katerega smo predvidevali, da bo predstavljal prevajalski izziv.
Keywords: Atwood, Margaret; književno prevajanje; kratka proza; literary translation; machine translation; neural machine translation; nevronsko strojno prevajanje; short fiction; strojno prevajanje