Covid-19 v pediatriji in naše izkušnje - Rehar, Mateja (Slovenska pediatrija, 2022)
Metode: Uporabili smo kvantitativno, neeksperimentalno metodo raziskave. Vključili smo vse hospitalizirane otroke od oktobra do marca 2022. Podatke smo pridobili iz informacijskega sistema Clinical. rezultati: Analizirali smo 203 otroke (113 (55,7 %) fantov in 90 (44,3 %) deklet). Največ je bilo šolskih otrok 58 (26,1 %), starih 6–12 let. Večina SARS-Cov-2 pozitivnih otrok (93,6 %) je bila sprejeta v rdečo cono, 10 (6,4 %) pa na druge oddelke v kliniki. Največ je bilo hematoonkoloških bolnikov (22,7 %), najmanj pa otrok z boleznimi s področja alergologije, revmatologije in klinične imunologije (3 %). Sotrovimab je prejelo 39 otrok (19,20 %), Regencov 24 (11,8 %) in Remdesevir 12 (5,90 %) otrok. Zaključek: Med epidemijo SARS-CoV-2 smo na Pediatrični kliniki delo v celoti prilagodili, da bi bolnim otrokom zagotovili varno obravnavo tudi ob omejenem obsegu dela. V rdeči coni Pediatrične klinike je nemoteno potekalo zdravljenje otrok z rakom, novorojenčkov ter drugih težje kronično ali akutno bolnih otrok iz vse Slovenije z okužbo s SARS-Cov-2.
Keywords: COVID-19; otroci; pandemija; pediatrija; SARS-CoV-2