Metodologija književnodidaktičnega raziskovanja - Žbogar, Alenka (Jezik in slovstvo, 2011)
Pedagoško raziskovanje 20. stoletja zaznamuje prehod od izrazito kvantitativne h kvalitativni metodologiji. Za književnodidaktično raziskovanje se zdi ustrezno kombiniranje kvantitativnih in kvalitativnih raziskovalnih metod. Članek definira temeljne pojme kvantitativnega raziskovanja, in sicer pedagoški eksperiment, anketo, statistično relevantni vzorec, ter prikazuje dva uspešna modela kombiniranja opisanih metodoloških načel na področju književnodidaktičnega raziskovanja.
Keywords: književna didaktika; kvalitativno in kvantitativno pedagoško raziskovanje; pedagoški eksperimenti; ankete; vzorčenje; metode; metodologije književnodidaktičnega raziskovanja