Oggetti diretti e indiretti in italiano - Jernej, Josip (Linguistica (Ljubljana), 1999)
Slovnice italijanskega jezika se pri obravnavi predmeta, stavčnega člena, ki izraža enoto, na katero se veže dejanje ali delovanje povedka, največkrat omejujejo na neposredni predmet, posredni predmet pa obravnavajo kot zgolj dopolnila glavnega dogajanja (subjekt - objekt). Prispevek skuša posebej osvetliti posredni, indirektni predmet, zlasti kar zadeva glagolsko vezavo. Toje še posebej pomembno protistavno, ker se jeziki med seboj ne skladajo, kar lepo kažejo protistavni primeri italijanskega in hrvaškega jezika. Na koncu je dodan kratek pregled predmetnih odvisnikov.
Keywords: Croatian; hrvaščina; Italian; italijanščina; predmet; sintaksa