Struktura in mikrostruktura jeklenih peskov, narejenih v Abrasivu Muta - Rudolf, Rebeka (Kovine zlitine tehnologije, 1999)
V Sloveniji je podjetje Abrasiv Muta edini proizvajalec jeklenih peskov. Njihovi konkurenti so svetovne multinacionalke, eden izmed njih je tudi Whelebrator Alleward France. V članku podajamo primerjavo mikrostruktur vzorcev jeklenih peskov Abraziva Mute z vzorci tega konkurenčnega podjetja. Poameriškem standardu SAE J827 smo pripravili in analizirali vzorce peskov ter ocenili napake na prerezih delcev. Raziskave so obsegale makroskopski in mikroskopski pregled vzorcev. Naredili smo tudi meritve trdot, preskuse obrabne obstojnosti in sejalno analizo teh peskov. Na podlagi rezultatov smo ugotovili, da so peski podjetja Abraziv Muta in francoskega podjetja primerljivi glede kvalitete in mikrostrukturnih značilnosti, medtem ko imajo peski romunskega podjeja veliko slabše lastnosti.
Keywords: abrazivni materiali; pesek; mikrostruktura; napake