Pogled britanske diplomacije na slovenske secesionistične težnje ob koncu osemdesetih let in na slovenski plebiscit - Osojnik, Janez (Acta Histriae, 2025)
Članek na podlagi analize neobjavljenih arhivskih virov, ki jih hrani Britanski državni arhiv (The National Archives) v Londonu, in najbolj relevantne znanstvene literature obravnava pogled britanske diplomacije na zaznavanje odcepitvenih tendenc v Republiki Sloveniji med letoma 1988 in 1990 ter na plebiscit, izvedenim 23. decembra 1990. Britanska diplomacija je izpostavljala slovensko naklonjenost decentralizaciji Jugoslavije in njenemu preoblikovanju na konfederalni osnovi, s čimer je simpatizirala tudi sama. Jeseni 1990 je britanska zunanja politika poznala osnovne informacije o obeh plebiscitnih pobudah, a jima ni posvečala pretirane pozornosti. Aktivnosti v Republiki Sloveniji je obravnavala v kontekstu dogajanja v jugoslovanski državi.
Keywords: diplomacija; diplomacy; dissolution of Yugoslavia; Great Britain; plebiscit; plebiscite; razpad Jugoslavije; Slovenia; Slovenija; Velika Britanija