Legal framework for drug optimization in Vietnam - Nguyen, Thi Bao Anh (Medicine, law & society, 2025)
Ta študija preučuje pravne in politične reforme za krepitev vietnamskega sistema nadzora nad drogami s celostnim pristopom, ki vključuje javno zdravje, pravne temelje, politično voljo in mednarodno sodelovanje. Z uporabo mešanih metod, pravne analize, pregleda literature in primerjalnih študij primerov ocenjuje vietnamsko zakonodajo glede na globalne okvire ter opredeljuje ključna področja za reformo. Spodbudni primeri iz Nemčije in Singapurja ponujajo praktične modele upravljanja. Na podlagi empiričnih podatkov in pravne znanosti študija predlaga kontekstualno občutljiva priporočila, prilagojena institucionalnemu okolju Vietnama. Prispeva k globalni razpravi o politiki glede drog ter poziva oblikovalce politik k sprejemanju integriranih in prilagodljivih strategij, ki zmanjšujejo škodo in se usklajujejo z mednarodnimi standardi.
Keywords: adaptive policy strategies; drug control policies; evidence-based policies; international drug policies; legal compliance; public health policy