Changes in the production and use of pottery from the Early Neolithic to the 'secondary products revolution': some evidence from LN Makriyalos, Northern Greece - Vlachos, Dimitrios (Documenta Praehistorica, 2002)
Sodoben razvoj preučevanja keramike je spremenil način arheološke obravnave in interpretacije prazgodovinske keramike. Tehnologijo in uporabo keramike, simboličen in družbeni pomen posod smatramo za antropološki fenomen, za proizvod človekove dejavnosti. Izkopavanja poznoneolitskega Makriyalosa so omogočila nove poglede na neolitsko družbo v Grčiji z vidika uporabnosti, namenskosti, distribucije in zavrženosti lončenine.
Keywords: archaeology; arheologija; neolitik; Tesalija; posodje; izdelava; uporaba