Distribution of the large blue butterflies Phengaris (Lepidoptera: Lycaenidae) in the Koroška Region, northern Slovenia - Šturm, Luka (Natura Sloveniae, 2025)
Vrste iz rodu mravljiščarjev (Phengaris) so ene izmed najbolj ogroženih metuljev v Evropi, med drugim tudi zaradi njihovega parazitskega življenjskega cikla, ki vključuje tako specifično gostiteljsko rastlino kot gostiteljske mravlje. Vse štiri vrste mravljiščarjev, ki jih najdemo v Evropi (Phengaris arion, Phengaris alcon, Phengaris teleius in Phengaris nausithous), živijo tudi na slovenskem Koroškem. Do sedaj je bilo na tem območju znanih zgolj nekaj lokacij za te vrste. Zaradi pospešene izgube habitatov v zadnjih desetletjih so nekatere poznane lokacije postale neprimerne za njihovo preživetje. V tem članku tako podajamo pregled vseh historičnih podatkov štirih vrst mravljiščarjev v Koroški regiji, poročamo o novo odkritih lokacijah za vrste P. alcon, P. nausithous in P. arion ter potrjujemo ponovne najdbe vrst P. nausithous in P. teleius na eni izmed že znanih lokacij. Obstoječe populacije so izrednega pomena za ohranitev omenjenih vrst v Sloveniji, saj so izolirane od drugih območij razširjenosti v državi.
Keywords: Lepidoptera; Maculinea; metulji; new localities; nove lokacije; Phengaris; Phengaris alcon; Phengaris arion; Phengaris nausithous; Phengaris teleius; rod mravljiščarjev