"Ljubi Bog, kako varovati, česar ni; saj vendar pri vseh koncih in krajih sili v Mariboru slovenski značaj na dan!" - Jenuš, Gregor (Studia Historica Slovenica, 2017)
Avtor se v prispevku posveča županovanju Johanna Schmidererja, ki se je v zgodovino mesta Maribor zapisal kot zadnji župan avstrijske dobe. Schmiderer se je na vrh mariborskega občinskega sveta zavihtel leta 1902 in ga je vodil v enem najbolj ključnih obdobij njegove zgodovine. Njegovo županovanje je bilo zaznamovano tako z naglim gospodarskim razvojem, elektrifikacijo kot tudi z nacionalnimi boji med slovenskim in nemškim prebivalstvom. Največji pečat v obdobju njegovega županovanja pa je pustila velika vojna in deklaracijsko gibanje, ki je "rodilo" novo jugoslovansko državo. Schmiderer je Maribor vodil vse do januarja 1919, ko je bil prisiljen ne le zapustiti mesto župana, ampak Maribor predati novim, slovenskim oblastnikom.
Keywords: 20.st.; Maribor; narodnostno vprašanje; Nemci; občinska uprava; Schmiderer, Johann; Slovenci; zgodovina; župani