Oblikovanje in začetna validacija lestvice obnovitvene zmožnosti urbanih okolij - F. Corpuz, Zaldy (Urbani izziv, 2025)
Urbana okolja vplivajo na psihično počutje ljudi, večina lestvic za merjenje tega vpliva pa je bila do zdaj oblikovana samo za naravna okolja. V članku sta predstavljena oblikovanje in začetna validacija lestvice za merjenje obnovitvene zmožnosti urbanih okolij – oblikovalsko usmerjenega merskega orodja, namenjenega urbanim prostorom, ki jih ljudje vsak dan uporabljajo. Nabor 25 postavk, izbranih na podlagi teorij obnove pozornosti in zmanjšanja stresa, je bil preizkušen s 1.001 prebivalcem filipinskega mesta Urdaneta. S potrditveno faktorsko analizo je bila izbrana končna struktura lestvice z visoko stopnjo prileganja in zanesljivosti, ki je vključevala 17 postavk in štiri faktorje (kakovost, funkcionalnost, privlačnost in sprostitev), združenih v faktor drugega reda, imenovanega obnovitvena zmožnost urbanih okolij. Konvergentna veljavnost je bila dosežena, korelacije med faktorji so bile močne in hkrati skladne s konstruktom višjega reda. Faktor drugega reda se je izkazal za močnega napovednika splošnega zadovoljstva z urbanim prostorom, ki ga je posamezni udeleženec v raziskavi ocenjeval na podlagi fotografije. Večskupinski modeli so pokazali odvisnost faktorjev od tipa urbanega prostora: kakovost je bila najpomembnejši faktor na območjih, namenjenih rekreaciji, privlačnost na stanovanjskih območjih, območjih javnih ustanov, ulicah in trgovskih območjih, funkcionalnost na potniških terminalih, sprostitev pa je bila pomemben, a ne najbolj vpliven faktor na vseh urbanih prostorih. Izsledki raziskave so prečne narave, zato med njimi ni mogoče opredeliti zanesljivih vzročnih povezav. Lestvica je praktično diagnostično orodje za pripravo oblikovalskih hipotez, hkrati pa kaže, da se to, kar deluje obnovitveno ali blagodejno za počutje ljudi, razlikuje glede na tip urbanega prostora.
Keywords: environmental psychology; measurement invariance; merska invariantnost; obnovitvena okolja; okoljska psihologija; psihometrična validacija; psychometric validation; restorative environments; tipi urbanih prostorov; urban scene types