Sinteza Pavlove teologije o pravičnosti in opravičenju - Lülik, Benjamin (Edinost in dialog, 2024)
Ta prispevek raziskuje nauk apostola Pavla o pravičnosti in opravičenju, s poudarkom na forenzičnih, zaveznih, apokaliptičnih in zakramentalnih vidikih njegove teologije. Za ta namen analizira ključne odlomke pisma Rimljanom in Galačanom ter integrira uvide sodobnih teologov: Douglasa Campbella, N. T. Wrighta in papeža Benedikta XVI. Poudarja, da se v središču Pavlove teologije nahajata pojem opravičenja iz vere in preobrazbena moč Božje milosti. Ta razprava pokaže teološko bogastvo Pavlovega razumevanja in hkrati priznava njegov ekumenski potencial. S sintezo teh vidikov si članek prizadeva za celostno razumevanje pavlinske pravičnosti in za prepoznavanje njenega trajnega pomena v sodobnem krščanskem življenju.
Keywords: apocalyptic; apokaliptično; covenant; faith; grace; justification; milost; odrešenje; opravičenje; Pavel; pravičnost; preobrazba; righteousness; sacraments; salvation; transcendence; transformation; vera; zakramenti; zaveza