Exploring the potential and implications of digital tools in teaching academic writing - Çela, Eriada (Sodobna pedagogika, 2025)
Predstavljena študija temelji na sistematičnem pregledu strokovne literature in proučuje pedagoški potencial in vpliv digitalnih orodij na poučevanje akademskega pisanja. Pregled združuje empirične in teoretične študije ter analizira, kako digitalni mehanizmi za podajanje povratnih informacij – npr. sistemi za avtomatizirano ocenjevanje pisanja, pripomočki, ki uporabljajo umetno inteligenco, in multimodalne platforme – vplivajo na pisno zmožnost, podpirajo personalizirano učenje in spodbujajo vključujoče prakse. Ugotovitve kažejo, da digitalna orodja izboljšujejo natančnost na površinski ravni, vključenost in navade pri popravljanju, vendar je njihova učinkovitost v veliki meri odvisna od njihove integracije v pouk, prilagoditve potrebam učencev in uporabe za reševanje etičnih izzivov in izzivov na področju pravičnosti. Prispevek obravnava tudi druga kritična vprašanja, med drugim znanstveno integriteto, algoritmično pristranskost in tveganje, ki ga prinaša prekomerno zanašanje na avtomatizacijo. Na koncu pa članek poudari še pomen premišljene integracije, digitalne pismenosti in učiteljevega usmerjanja v to, kako naj digitalna orodja podpirajo razvoj akademskega pisanja.
Keywords: academic writing instruction; digital tools; digitalna orodja; educational technology; izobraževalna tehnologija; pedagogy; pedgogika; poučevanje akademskega pisanja; sistematični pregled; systematic review