Optimization of the energy efficiency of a piston compressed air engine - Yu, Qihui (Strojniški vestnik, 2014)
Kurjenje fosilnih goriv je eden glavnih vzrokov resnih okoljskih problemov, kot so učinek tople grede, tanjšanje ozonske plasti in smog. V članku je predstavljena nova vrsta pogonske opreme, ki bi lahko pomagala pri odpravljanju teh problemov. Batni motor (CAE) poganja stisnjen zrak, ki ga je mogoče pridobiti z uporabo obnovljivih virov, kot so sončna svetloba, veter in bibavica. Batni motorji CAE so okolju prijazna oprema in bi jih lahko vgrajevali v vozila prihodnosti, njihov razvoj pa je začasno zavrla nizka energetska učinkovitost.
Keywords: batni motorji na stisnjen zrak; energijski izkoristek; genetski algoritem; optimizacija