Stohastični abakus - Houška, Luka (Matrika, 2024)
V članku je podrobno predstavljen stohastični abakus, kako algoritem deluje in zakaj deluje. S pomočjo stohastičnega abakusa so analizirane igre "podajanja evra" na različnih grafih, kar razkrije naravno povezavo s Fibonaccijevimi števili.
Keywords: algorithms; algoritmi; Engelov stohastični abakus; Fibonacci numbers; Fibonaccijeva števila; game theory; graph theory; pass-the-buck games; podajanje evra; stochastic abacus; teorija grafov; teorija iger