Manj razvita območja kot element politike skladnejšega regionalnega razvoja v Sloveniji - Kušar, Simon (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2005)
Slovenija ima večdesetletne izkušnje na področju zagotavljanja blaginje prostora, saj so manj razvita območja od leta 1971 dalje stalnica v slovenski regionalni politiki. V članku so predstavljene nekatere glavne izkušnje in temeljni dosežki dosedanje regionalne politike s poudarkom na manj razvitih območjih kot posebnim instrumentom regionalne politike. V nadaljevanju so opredeljena nekatera temeljna konceptualna vprašanja, na katera bo potrebno odgovoriti pri načrtovanju spodbujanja razvoja manj razvitih območij v prihodnosti.
Keywords: regije; nerazvita območja; regionalno planiranje; regionalni razvoj; ragionalna politika; Slovenia; Slovenija