Izobraževanje za materialno varovanje pisne dediščine v Sloveniji - Vodopivec, Jedrt (Knjižnica, 1999)
Knjižnično in arhivsko gradivo lahko samo s stalnimi in dobro vodenimi posegi obvarujemo pred uničevanjem ali propadanjem. Materialno varovanje gradiv je bistvena aktivnost, v katero naj bi bil vključen vsak strokovni delavec v knjižnici ali arhivu, saj so propadanju podvrženi tudi zapisi na sodobnih medijih in ne le oni na papirju ali pergamentu. Avtorica poučuje oblike izobraževanja, publiciranja in informiranja strokovne javnosti v Sloveniji o problematiki varovanja pisne dediščine in ugotavlja, da rezultati še niso zadovoljivi.
Keywords: knjižnice; arhivi; varovanje gradiva; zaščita gradiva; education; izobraževanje