Ljubljanske obvozne avtoceste ne zmorejo več - načrtovanje in perspektive - Juvanc, Alojzij (Gradbeni vestnik, 2019)
Na sistemu obvoznih cest za motorni promet okoli Ljubljane, zasnovanem pred več kot 40 leti v Generalnem urbanističnem planu mesta Ljubljana, se vse pogosteje pojavljajo dolgi zastoji. Ker naš spomin z leti hitro bledi, ne bo odveč, če si ga obnovimo z vsaj nekaj osnovnimi dejstvi o tem sistemu - kako je bil načrtovan, kakšne so bile takrat alternativne možnosti, ali bi se danes odločali enako, katere so najbolj prometno občutljive točke na njem in ali bi razširitev vozišč pripomogla k zmanjšanju sedanjih prometnih problemov.
Keywords: avtocestni sistem okoli mesta Ljubljana; celostna prometna strategija Mestne občine Ljubljana; general urbanistic plan of Ljubljana city; generalni urbanistični plan Ljubljane; integrated transport strategy of the Municipality of Ljubljan; motorway system around the city of Ljubljana