Značilnosti dijakov in učnega okolja v povezavi z uspešnostjo pri e-učenju - Poznič, Anja (Pedagoška obzorja, 2017)
Danes se šolah pojavlja vedno več elektronskih ali e-učbenikov, pri čemer pa še ni dovolj raziskano, kako jih uporabljati pri poučevanju in samostojnem učenju, da bo učenje z njimi čim bolj uspešno. V prispevku prikazujemo, kako učiteljeva navodila in nekatere značilnosti dijakov (veščine samoregulacijskega učenja, predznanje, stališča do e-učbenikov in izkušnje z e-učbeniki) pri učenju iz e-učbenikov napovedujejo uspešnost tega učenja. V raziskavi je sodelovalo 83 dijakov 1. letnikov gimnazij, ki so se samostojno učili iz e-učbenika za geografijo, in 2 učiteljici geografije. Hierarhična regresijska analiza je pokazala, da lahko z vključenimi spremenljivkami pojasnimo 40 odstotkov razlik v učni uspešnosti dijakov pri e-učenju. Pri tem so imeli največjo napovedno moč za razumevanje učne snovi pri e-učenju predznanje dijakov o učni vsebini, predhodne izkušnje z e-učbeniki, testna anksioznost dijakov ter navodila učiteljic o spretnem upravljanju z interaktivnimi elementi e-učbenika.
Keywords: electronic textbooks; elektronski učbeniki; academic achievement; učna uspešnost; students; dijaki; characteristics; značilnosti; learning; učenje; e-learning; e-učenje; electronic learning; učitelji; učiteljeva navodila; teachers; geografija; geography