Normativna kontrola iz preteklosti v prihodnost - Dimec, Zlata (Knjižnica, 2002)
Načrti za prenos obstoječe normativne kontrole iz klasične listkovne oblike v računalniško je tudi v Sloveniji priložnost za razmišljanje o konceptu kataloga nasploh. V računalniško obliko lahko resda samo prenesemo obstoječi model, kar je prikazano v nadgraditvi provizoričnega sistema kazalk v formatu COMARC in do neke mere nesporno smiselno. Obenem pa je to tudi priložnost za odločitve, ki lahko bistveno vplivajo na bodočo zasnovo kataloga v mednarodnemmerilu. Gre predvsem za opuščanje lokalne oz. nacionalne praksr in odpiranje mednarodnemu sodelovanju (tudi) na področju normative. Vsak narod naj bi bil odgovoren za izdelavo normativne datoteke za svoje avtorje, v medsebojnem dialogu pa bi reševali probleme, ki se bodo pojavljali pri njihovi izmenjavi in uporabi, tudi s pomočjo računalniške tehnologije.
Keywords: Knjižnični katalogi; Normativne datoteke; Avtomatska obdelava podatkov; normativna kontrola; računalniški katalogi