Transformation of family-based entrepreneurial activities in rural areas - Gugushvi, Temur (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2021)
Premik osredotočenosti politike s kmetijstva na razvoj podeželja omogoča podeželskim družinam diverzifikacijo gospodarskih dejavnosti. Viri gospodinjstev, zlasti človeški kapital, so bistveni za izkoriščanje na novo razvitih priložnosti. Lokalni prebivalci z zadostnimi sredstvi izkoriščajo možnosti v kmetijstvu in nastajajočih gospodarskih sektorjih, kot je turizem. Študija primera (33 poglobljenih intervjujev) kavkaških gorskih gospodinjstev v občinah Kazbegi in Mestia je razkrila pomen človeškega kapitala pri pridobivanju drugih vrst virov, kot sta socialni in finančni kapital, in v procesu na družini temelječega gospodarskega razvoja. Lokalne družine se spodbuja, da se vključijo in sprejmejo sodobne kmetijske prakse, da bi določili najučinkovitejše načine trajnostnega preživetja. Poleg že dolgo uveljavljenih dejavnosti gospodinjstva uporabljajo tradicionalno znanje za vstop v podjetniške turistične dejavnosti.
Keywords: agriculture; Caucasus; človeški kapital; economic development; Georgia; gospodarski razvoj; Gruzija; human capital; Kavkaz; kmetijstvo; podeželje; razvoj podeželja; rural areas