Kritična kulturna pismenost - Zadel, Maja (Monitor ISH, 2024)
Prispevek obravnava kritično kulturno pismenost kot izobraževalni okvir in enega od načinov naslavljanja večkulturnosti sodobnih družb ter njeno uveljavljenost v izobraževanju, raziskovanju in civilni družbi v Sloveniji. Kritična kulturna pismenost nadgrajuje idejo kulturne pismenosti, ki kulturo prepoznava kot (le) nabor znanj s tem, da jo razume kot dinamičen in transformativen izobraževalni proces, ki kritično obravnava obstoječe družbene hierarhije in neenakosti. V Sloveniji je ta proces še razmeroma nov in neuveljavljen koncept, pojavljajo pa se sorodni koncepti, ki kažejo na pomen kritične obravnave družbenega življenja v večkulturnih skupnostih. Vendar je uveljavljanje v praksi kompleksen, počasen in dolgoročen proces, kar se kaže tudi v razkoraku med obstoječimi smernicami, ki na različne načine spodbujajo večkulturnost in kritičnost v izobraževanju, ter vsakodnevnimi praksami v šolah.
Keywords: critical cultural literacy; cultural literacy; družbena neenakost; education; interculturalism; izobraževanje; Jezik in kultura; kritična kulturna pismenost; kulturna pismenost; medkulturnost; Slovenija; social inequality; Večkulturnost