Postmoderna diplomacija - Jazbec, Milan (Teorija in praksa, 2007)
Nastanek in razvoj diplomacije je vezan na teritorializacijo družbenih skupnosti, njihova različna oblika v konkretni zgodovinski situaciji pa je narekovala tudi pojavno obliko diplomacije. V njenem razvoju opažamo štiri velike faze, in sicer prvotno, klasično, moderno in postmoderno diplomacijo. Ključna kriterija za njihovo razločevanje sta kategoriji prostora in družbeno-funkcionalne bližine. V razvoju diplomacije opažamo naraščajočo progresivno dinamiko glede njenih pojavnih oblik, metod dela in novih vsebin ter hkratno manjšanje časovnih obdobij posameznih faz. Postmoderna diplomacija je strukturna nadgradnja predhodnih vrst in je vezana na procesa deteritorializacije in dehierarhizacije. Evropski integracijski proces sodi med ključne pokazatelje soodvisnosti, ki postaja temeljno obeležje mednarodnih odnosov v obdobju globalizacije.
Keywords: Diplomacija; Diplomacy; Razvoj; Development; Integracijski procesi; Process of integration; država; state