Evaluation of the influence of upset stage on joint properties of friction welded dissimilar aluminum-copper cast alloys - Barlas, Zafer (Strojniški vestnik, 2014)
Konvencionalne tehnologije varjenja zaradi napetostnega korozijskega pokanja in toplega pokanja v splošnem niso primerne za varjenje ulitkov iz zlitin aluminija in bakra (Al-Cu, serija 2XX.X). Zato obstaja potreba po eksperimentalnih študijah varjenja teh zlitin. Članek obravnava varivost ulitih palic iz različnih aluminijevih zlitin % z 2 % bakra (Al-2%Cu) in z 8 % bakra (Al-8%Cu) % po postopku varjenja s trenjem. Podana je analiza mehanskih, makrostrukturnih in mikrostrukturnih lastnosti testnih zvarov
Keywords: faza povečanja osnega pritiska; mikrostrukture; natezna trdnost; temperatura zvara; ulitki iz zlitine Al-Cu; varjenje s trenjem