Skupnost in kakovost življenja - Mandič, Srna (Teorija in praksa, 2018)
V članku obravnavamo večpomenskost pojma skupnosti ter se ob pregledu literature sistematično soočamo s širokim pomenskim spektrom od najvplivnejših zgodnjih teoretikov do sodobnih pojmovanj, ki jih zaznamuje eksplozija raznolikih novih pojavnih oblik skupnosti in skupnostnih praks. Želimo identificirati ključne pomenske plasti skupnosti in njihov pomen tematizirati z več vidikov. Prvič, za sodobno diferencirano in segmentirano družboslovje ugotavljamo, da se te pomenske plasti pojavljajo v zelo različnem številu in v različnih kombinacijah, zaradi česar je za koherentno in teoretsko utemeljeno razumevanje skupnosti nujna navezava na kakšnega od ožjih, s koherentnim korpusom znanja omejenih okvirjev, konstituiranih s societalno, teritorialno ali javnopolitično dimenzijo. Drugič, ugotavljamo prisotnost teh pomenskih plasti skupnosti v konceptih kakovosti življenja in blaginje ter v njihovi operacionalizaciji za potrebe empiričnega raziskovanja, pri čemer izpostavimo problem koherentnega in teoretsko utemeljena pojasnjevanja empiričnih rezultatov. Slednjič, ugotavljamo posebnost sodobnih skupnosti, ki za razliko od tradicionalnih, na tradiciji utemeljenih skupnosti, pogosto temeljijo na inovacijah, kot so novi modeli povezovanja, kolektivnega delovanja in tudi sodelovanja v javnih politikah.
Keywords: Blaginja; Community; Družbeni kazalci; Kakovost življenja; Quality of life; Skupnost; Social indicators; Welfare