Ustvarjalnost kontroverzne umetnice Svetlane Makarovič - Novak-Popov, Irena (Slavistična revija, 2006)
Prva različica razprave je nastala za ameriški enciklopedični priročnik Dictionary of Literary Biography, South Slavic Writers, ki v uredništvu Vase D. Mihailovicha izhaja na University of North Carolina at Chapel Hill. Prispevek predstavlja življenje in ustvarjanje najbolj znane sodobne slovenske avtorice. Časovno razvojno sledi pesničinim izvirnim zbirkam, v katerih se je izoblikovala njena nezamenljiva poetika, sprva v dialogu s sočasno eksistencialistično poezijo, nato kot ustvarjalno preoblikovanje ljudskega izročila. Povzemajoče obravnava tudi priljubljeno in večkrat nagrajeno delo za otroke.
Keywords: eksistencialistična poezija; existentialist poetry; literarne študije; Makarovič, Svetlana; poetics; poetika; preoblikovanje ljudskega izročila; Slovene female poets; Slovene literature; Slovene poetry; slovenska književnost; slovenska poezija; slovenske pesnice; transformation of folklore tradition