Naših 50 let - možnosti in dileme na področju učinkovite obravnave v delovni terapiji - Pihlar, Zdenka (Rehabilitacija (Ljubljana), 2015)
Izhodišča: Delovna terapija se je v slovenskem prostoru pričela uveljavljati pred petdesetimi leti. Usmerjena je bila v ponovno vračanje posameznikovih sposobnosti za opravljanje osnovnih dnevnih dejavnosti in zapolnitev prostega časa. Razvoj delovne terapije v Sloveniji sloni na prenosu metod in kliničnih smernic obravnave iz držav, ki imajo znanstveno podprte dokaze o učinkovitosti obravnave. Temelji na modelih, ki izhajajo iz osebe, njene dejavnosti in okolja, iz katerega izhaja. Metode: Delovnim terapevtom (skupaj 100) je bil posredovan vprašalnik, s katerim smo želeli pridobiti podatke o vključevanju sodobnih kanadskih modelov in pristopov v klinično prakso. Rezultati: Prejeli smo 80 ustrezno izpolnjenih vprašalnikov (80 % odziv); sodelovalo je 75 žensk in 5 moških, povprečno starih 36 let, zaposlenih v različnih ustanovah v Sloveniji. Večina zaposlenih je seznanjena z kanadskimi modeli. Več kot 70 % udeleženih ugotavlja, da nimajo pogojev za izvajanje tovrstnega modela skladno s predpisanimi standardi. Razlogi za le delno uvajanje sodobnih modelov so v pomanjkljivi kadrovski zasedbi zaposlenih, nepoznavanju okolja, iz katerega obravnavani posameznik izhaja (kulturnega, fizičnega, socialnega), ter nepoznavanju osnovnih standardov prakse, ki so vezani na posamezne modele. 89 Zaključki: Rezultati kažejo, da slovenski delovni terapevti uporabljajo kanadske modele v klinični praksi. Za uspešen prenos modelov v prakso bodo potrebna poglobljena znanja kliničnih poti in standardov izvedbe modelov, ki bodo omogočala prenos programov delovne terapije v okolje, ter zakonsko ureditev statusa delovnega terapevta v širšem pogledu delovanja.
Keywords: approaches; delovna terapija; modeli; models; Occupational Therapy; pristopi; professional standards; standardi prakse