"Bronasti lik Največjega Jugoslovena" - Smiljanić, Ivan (Studia Historica Slovenica, 2023)
V prispevku so predstavljena spominska obeležja pripadnikom kraljeve družine Karađorđević, ki so jih odkrivali na Slovenskem med obema vojnama in so bila najpogosteje posvečena kraljema Petru I. in Aleksandru I. Da bi Karađorđevići utrdili vladarsko legitimnost na ozemlju nove države in krepili jugoslovansko identiteto svojih državljanov, so uporabljali različne propagandne prijeme, med katerimi je bilo načrtovanje in svečano odkrivanje javnih spomenikov eden najpomembnejših. Na Slovenskem so monarhom postavili dva konjeniška kipa, nekaj celopostavnih in doprsnih kipov ter največ spominskih obeležij, plošč in reliefov. Prav tako so v spomin kralju Aleksandru v številnih krajih sadili spominske lipe. Čeprav so bili spomeniki po začetku druge svetovne vojne večinoma porušeni, pa so nekateri še vedno ohranjeni na prvotni lokaciji ali v muzejih.
Keywords: javni spomin; Karađorđević (rodbina); Karađorđević dynasty; Kingdom of Yugoslavia; Kraljevina Jugoslavija; memorial plaques; monuments; public memory; spomeniki; spominske plošče