Computer system for determination of hip joint contact stress distribution from antero-posterior pelvic radiograph - Iglič, Aleš (Radiology and oncology (Ljubljana), 1999)
Izhodišča. V članku je opisan računalniški sistem HIPSTRESS, s katerim lahko določimo razdelitev tlaka v kolčni sklepni površini. Pri tem moramo poznati težo telesa in nekatere karakteristične geometrijske parametre medenice in kolka, ki jih lahko določimo neposredno iz antero-posteriornega rentgenograma.Zaključki. Sistem je uporaben v klinični praksi za določanje optimalne porazdelitve kolčnega sklepnega tlaka pri operativnem posegu v kolku.
Keywords: Biomechanics; Body weight; Hip joint; Radiographic image interpretation, computer-assisted; Radiography