Un cas d'extragrammaticalité particulier - Léturgie, Arnaud (Linguistica (Ljubljana), 2011)
Leksikalno amalgamiranje je postopek izmišljanja besed, ki je v francoščini dokaj slabo raziskan in ki sodi na področje izvensistemske morfologije. Ugotavljamo, da so se različne tipologije leksikalnih amalgamov do sedaj opirale na korpuse manjšega obsega. V članku tako podamo pregled dosedanjih tipologij, več teoretskih modelov pa soočimo z gradivom dveh korpusov, s čimer pridemo do morfofonološkega opisa takšnih leksikalnih enot, kar nam omogoča izluščiti prototip francoskih leksikalnih amalgamov. Najprej smo sestavili korpus 7052 leksikalnih amalgamov, ki smo jih našli v 17 slovarjih izmišljenih besed. Nato smo zgradili korpus amalgamov, ki smo jih našli v dejanski rabi in ga primerjali s prvim. Na podlagi pridobljenih podatkov je moč določiti prototipsko shemo leksikalnega amalgamiranja v francoščini.
Keywords: amalgames lexicaux; français; francoščina; French; marginalno oblikoslovje; morfologija; morphologie; morphologie marginale; mots-valises; oblikoslovje; spojenke