Upskilling older employees in the artificial intelligence era - Žabar, Tinkara (Izzivi prihodnosti, 2025)
Raziskovalno vprašanje (RV): Kakšen je učinek novih tehnologij, s poudarkom na umetno inteligenco (UI), na potrebo po izpopolnjevanju starejših zaposlenih (50+ let).Namen:Namen raziskave je bil opraviti sistematični pregled literature dosedanjih raziskav s področja učinka UI na potrebe po izpopolnjevanju starejših zaposlenih.Metoda:Opravili smo sistematični pregled literature v šestih akademskih iskalnikih in sicer ProQuest, Emerald, Sage Journals, Springer, Research Gate ter v Google Učenjaku. Rezultati:Umetna inteligenca pomembno preoblikuje trg dela, saj zahteva nenehno prilagajanje novim spretnostim in znanju. Pomemben učinek ima UI na starejše zaposlene, ki so zaradi morebitnega pomanjkanja digitalnih veščin in občutljivosti na spremembe izpostavljeni večjim izzivom. V tem kontekstu sta izpopolnjevanje in dodatna izobrazba ključna mehanizma za zagotavljanje skladnosti spretnosti z zahtevami delovnega okolja in trga dela. Organizacije se morajo hitro prilagajati spreminjajočim se zahtevam z oblikovanjem kulture vseživljenjskega učenja, ki spodbuja starejše in ostale zaposlene k izpopolnjevanju. Ključno je, da izobraževalni programi temeljijo na specifičnih potrebah in izzivih, s katerimi se soočajo starejši zaposleni. Organizacija:Raziskava poudarja pomen izpopolnjevanja starejših zaposlenih v dobi umetne inteligence in organizacije spodbujanja k ustvarjanju kulture vseživljenjskega učenja, kot dela strateških usmeritev in ciljev organizacije.Družba:Pomen raziskave za družbo se odraža v vpogledu vključenosti vseh starostnih skupin v možnosti izpopolnjevanja znanja, veščin in odnosa do uporabe sodobnih tehnologij. Organizacije in družba sama je namreč nosilec socialne odgovornosti, da starejšim zaposlenim omogočijo uspešno vključevanje v delovno okolje v dobi UI. Originalnost:Raziskava naslavlja potrebo po izpopolnjevanju specifične starostne skupine v dobi UI, kjer sočasno osvetljuje pomen ustvarjanja kulture vseživljenjskega učenja v hitro se spreminjajočem svetu.Omejitve/nadaljnje raziskovanje:Pregled literature je bil omejen na šest javno dostopnih baz podatkov. V članku so bili starejši zaposleni obravnavani kot vse osebe v delovnem procesu starejše kot 50 let. Pri tem je potrebno izpostaviti, da se starejši zaposleni med seboj razlikujejo glede na izobrazbo, ekonomske, socialne in druge okoliščine. Primerno bi bilo, da bi učinek novih tehnologij raziskali tudi glede na omenjene okoliščine pri tej starostni skupini.
Keywords: artificial intelligence; družba znanja; izpopolnjevanje; knowledge management; knowledge society; lifelong learning; management izobraževanja; older employees; prekvalifikacija; retraining; starejši zaposleni; umetna inteligenca; upskilling; vseživljensko učenje