Vpliv oktobrske revolucije na družino barona Johanna von Maasburga, avstro-ogrskega generalmajorja v pokoju iz Vipave - Miladinović Zalaznik, Mira (Studia Historica Slovenica, 2018)
Avstro-ogrski generalmajor Johann von Maasburg (1847-1923) je zadnjih dvajset let svojega življenja preživel v Vipavi. Prispevek, napisan na podlagi njegovega dnevnika, ki se je ohranil v rokopisu, dokumentov iz arhivov na Dunaju (AT-OeStA/KA, DÖW), v Ljubljani (ARS, NŠAL, ZAL), Novi Gorici (Goriški muzej Kromberk - Nova Gorica, PANG) in Münchnu (družinski arhiv Maasburg) kakor tudi primarnih in sekundarnih virov, obravnava njegovo življenje in življenje potomcev nekaj desetletij po koncu II. svetovne vojne. Izkaže se, da so dogodki, vezani na oktobrsko revolucijo, usodno zaznamovali izobraženo, kultivirano in pogumno družino baronov Maasburg, ki je nekaj stoletij živela na Slovenskem.
Keywords: Maasburg (rodbina); Maasburg, Johann von; oktobrska revolucija 1917; zgodovina