Vzroki in posledice pomanjkanja vitamina D - Sajko, Sara (Medicinski razgledi, 2013)
Vitamin D je v maščobi topen vitamin, vpleten v regulacijo homeostaze kalcija, metabolične poti glukoze in ekspresije renina, sposoben pa je tudi imunomodulacije ter ima protirakavo delovanje. Na določenih geografskih širinah je preskrbljenost prebivalstva z vitaminom D zaradi omejene količine ultravijoličnih žarkov B neustrezna, zato se poraja vprašanje, katere koncentracije vitamina D lahko zadostijo osnovnim potrebam človeškega telesa, ter predvsem, kolikšni so primerni odmerki, da preprečimo njegovo pomanjkanje.Le-to naj bi nastopilo, ko koncentracija merjenega serumskega 25-hidroksivitamina Dpade pod 75 nmol/l. Namen članka je opozoriti, kako preprosta je pot, da si zagotovimo ustrezno koncentracijo vitamina D v telesu,ter poleg znanih motenj v izgradnji kostnine (rahitis, osteoporoza), ki nastanejo zaradi njegovega pomanjkanja, osvetliti vlogo vitamina D v mehanizmih nastanka nekaterih drugih bolezni.
Keywords: vitamin D; pomanjkanje; polimorfizmi; kosti; rak (medicina); imunski sistem; hipertenzija