Nekaj obrobnih opomb o historičnih vidikih Ju. M. Lotmana - Skaza, Aleksander (Primerjalna književnost, 2001)
Razprava poskuša predstaviti nekatere temeljne vidike historizma Ju. M. Lotmana v vseh treh obdobjih njegovega znanstvenega delovanja: v pretežno literarnozgodovinskem obdobju petdesetih let, v obdobju struk turalno-semiotskih teoretskih in zgodovinskih raziskav šestdesetih in sedemdesetih let in v zadnjem obdobju osemdesetih in zadnjih let življenja, ko je Ju. M. Lotman že presegel strukturalizem in v svojih delih, še posebej ob obravnavi problemov 'semiosfere', nakazal vrsto novih vidikov filozofije zgodovine kulture in tudi literature.
Keywords: Lotman, Jurij Mihajlovič, 1922-1993; history of literature; literarna zgodovina; semiotics; semiotika; strukturalizem; novi historizem