Koncepti, modeli in mehanizmi političnega predstavljanja narodnih manjšin in politike integracije - Žagar, Mitja (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2005)
Pravice narodnih manjšin - vključno z njihovo politično participacijo, ki je ključni element njihove družbene integracije - so eden bistvenih kriterijev stopnje in razvitosti demokracije v sodobnih pluralnih družbah. Namen posebnih manjšinskih pravic in različnih ukrepov varstva manjšin je, da manjšinam in njihovim pripadnikom omogočili, katerih položaj je pogosto objektivno slabši in marginaliziran, enakopravno izhodišče in dejansko enakopravnost. V tem kontekstu so pravica do politične participacije ter modeli in mehanizmi politične participacije narodnih manjšin pomembna in aktualna vprašanja v sodobnih pluralnih družbah, ki se razglašajo za demokratične in v katerih je uveljavljen koncept demokracije, ki bi ga lahko označili kot "demokracijo omejene večine". Prav te "omejitve" absolutne oblasti večine preprečujejo trajni monopol (katerekoli) družbne strukture in -med drugim - omogočajo tudi enakopravno tekmo vseh političnih subjektov v boju za oblast; med te omejitve sodi tudi pravno zagotovljeno varstvo manjšin,vključno z mehanizmi za politično participacijo narodnih manjšin. Prispevek predstavlja nekaj konceptov politične participacije narodnih manjšin ter modelov in mehanizmov zanjo. Pri tem poudarja, da morajo biti - ob obstoju standardov - koncepti, modeli in mehanizmi vedno prilagojeni specifični situaciji in potrebam posamezne družbe in manjšinske skupnosti, katere zaščiti so namenjeni.
Keywords: integracijska politika; manjšine; narodne manjšine; politična participacija; varstvo manjšin