Spletne strani slovenskih splošnih knjižnic - Novljan, Silva (Knjižnica, 2002)
Knjižnice naj bi uporabniku ponudile spletno stran, ki uveljavlja nezamenljivost pojma (javna splošna) knjižnica z drugimi ponudniki informacij in storitev na internetu, znotraj tega pomena pa drugačnost, ki uporabnika vodi do drugih (splošnih) knjižnic. To zmorejo uveljaviti z zanesljivostjo, kakovostjo informacij in storitev ter varnostjo uporabe, s čimer jih uporabnik priznava za pomemben referenčni vir, kamor se vedno znova vrača po zanj veljavno informacijo, dokument. S številom uporabe in zadovoljstvom uporabnikov opravičujejo knjižnice vlaganja v razvoj in vzdrževanje spletne strani. Pričujoča raziskava na primeru vzorca spletnih strani slovenskih splošnih knjižnic ugotavlja, kako knjižnice uveljavljajo svoj namen in strokovna priporočila pri oblikovanju spletnih strani. Rezultati odkrivajo prizadevanja knjižnic po posodobitvi delovanja, pri čemer je poudarek na predstavljanju klasične knjižnice in njene dejavnosti, manjši delež pa je namenjen razširitvi ponudbe vsebin z dostopnostjo elektronskih virov. Pomemben je tudi pogled na njihovo različnost, ki ni posledica potreb uporabnikov, ampak posledica improvizacije, premajhne pozornosti pri izboru, dostopnosti, organizaciji in oblikovanju različnih informacij in storitev na spletni strani. Prispevek nakazuje, po opisu analize splošne podobe spletne strani splošnih knjižnic, nekatere aktivnosti za izboljšanje stanja.
Keywords: digitalne knjižnice; spletne strani; vrednotenje; splošne knjižnice; informacijska pismenost; knjižnični marketing