Important features of sustainable aggregate resource management - Šolar, Slavko V. (Geologija, 2004)
Vsaka družba teži k stabilni, ustrezni in zagotovljeni oskrbi z naravnimi viri, ne glede na to, ali gre za razvito državo, državo v razvoju ali državo vobdobju tranzicije. Pri slednjih je povpraševanje po mineralnih surovinah za gradbeništvo večje, ker so le-te potrebne za obnovo infrastrukture, gospodarskih kapacitet ter za stanovanja. Mineralne surovine za gradbeništvo, katere uporabljajo v velikih količinah, je potrebno pridobivati na racionalen način, tako da v največji možni meri doprinesejo k razvoju družbe ter minimalno negativno vplivajo na okolje. V delu opisujemo pristop k gospodarjenju z mineralnimi surovinami, ki temelji na načelih trajnostnega razvoja. Trajnostno gospodarjenje z mineralnimi surovinami omogoča razreševanje nasprotij med potrebami in interesi gospodarstva, širše javnosti ter zaščite okolja. Trajnost je etično načelo, ki uporablja znanstvena in strokovna spoznanja in demokratične procese za dosego ustreznih dogovorov med predstavniki različnih interesov, da pri tem ne zapostavlja pomembnosti naravnih in družbenih dobrin. V delu bomo predstavili temeljne značilnosti gospodarjenja z mineralnimi surovinami, predvsem na primeru mineralnih surovinza gradbeništvo.
Keywords: civil engineering; gospodarjenje; gradbeništvo; mineralne surovine; nahajališča; sustainable development; trajnostni razvoj