Class analysis and the information society as mode of production - Garnham, Nicholas (Javnost (Ljubljana), 2004)
Z analizo na razredni analizi utemeljenega pristopa k raziskovanju medijev članek postavlja politično ekonomijo medijev v kontekst politične ekonomije informacijske družbe. Dokazuje, da informacijska družba ne označuje ene reči ali trenda, ampak povezuje številne različne in pogosto protislovne analize razvoja produkcijskega načina, ki se razlikujejo glede pojmovanja vloge informacij v ekonomskem razvoju in definicij informacijskih delavcev. Na medije osredotočena pojmovanja informacijske družbe so potem podvržena kritikina podlagi empirične evidence. Članek se končuje z oceno, kaj lahko teorija informacijske družbe s pojmom "konca razdalje" prispeva k razumevanju sprememb v strukturi trga dela, ki so povezane z naraščanjem informacijskega dela, v odnosu do razreda in globalizacije.
Keywords: informacijska družba; globalizacija; globalization; information technology; informacijska tehnologija; informatika; information science; knowledge; znanje; sociološke teorije