Reforma evropskega patentnega prava - Pohar, Klemen (Podjetje in delo, 2015)
Reforma evropskega sistema patentnega varstva je projekt, ki ga države članice EU že dolgo poskušajo izvesti. Mnogi dosedanji poskusi so bili neuspešni, zdaj pa kaže, da bo reforma, ki obsega vzpostavitev evropskega patenta z enotnim učinkovanjem in ustanovitev enotnega patentnega sodišča, končno zaživela. Novi sistem patentnega varstva ne bo takšen, kot je bilo prvotno načrtovano, in bo znatno odstopal od tipičnega modela varstva pravic intelektualne lastnine v EU. V članku so najprej predstavljene najbistvenejše in najbolj sporne značilnosti novega sistema patentnega varstva, nato pa je podana opredelitev do ustreznosti oziroma smiselnosti predlagane reforme.
Keywords: European Union; Evropska unija; intelektualna lastnina; patenti; pravna ureditev