Dostojanstvo osebe v izročilu judovskega prava - Klun, Klemen (Phainomena (Ljubljana), 2001)
V razpravi gre za prikaz temeljnih postulatov etike rabinskega judovstva. Poglavja o osebnem, družinskem in javnem življenju prinašajo mozaik določil judovskega prava (Svetega pisma, Mišne in Talmuda) o osrednjih vprašanjih filozofije in prakse rabinske kulture. Kljub temu, da pravoverno judovstvo ne pozna filozofije in sistematične teorije človekovih pravic, je za izbranimi besedili vseeno mogoče prepoznati univerzalno govorico etične skrbi, zaveze pravu in pravičnosti, ter težnjo po življenju v urejeni, pametni in svobodni družbi.
Keywords: oseba; person; Bog; God; Jewish law; judovsko pravo; ethics; etika; človek; human being