Status of women in society and life expectancy at birth - Novak Trunk, Anica (Management, 2015)
Namen članka je proučiti vpliv položaja žensk v družbi na življenjsko pričakovanje ob rojstvu. Na podlagi podatkov o nekaterih socio-ekonomskih spremenljivkah za 187 držav sveta, ki jih zbirajo Združeni Narodi v okviru Programa Združenih Narodov za Razvoj - Poročilo o razvoju prebivalstva, smo razvili regresijski model dejavnikov življenjskega pričakovanja. Skozi empirično testiranje treh hipotez, ki se nanašajo na različne vidike položaja žensk v družbi, smo ugotovili, da ima količnik med zaposlenimi ženskami in moškimi statistično značilni negativni vpliv na življenjsko pričakovanje ob rojstvu, kar je vsaj na prvi pogled nepričakovano. Istočasno pa ima število najstniških nosečnosti na 100 žensk starih od 15-19 let, kakor tudi neenakost med spoloma statistično značilni negativni vpliv na življenjsko pričakovanje ob rojstvu.
Keywords: employment ratio between women and men; gender inequality; količnik med zaposlenimi ženskami in moškimi; life expectancy at birth; najstniška nosečnost; neenakost med spoloma; population ageing; staranje prebivalstva; teenage pregnancy; življenjsko pričakovanje ob rojstvu