Gorska (Festuca drymeja) in gozdna bilnica (Festuca altissima) - pomembna diferencialna indikatorja gozdnih združb - Cimperšek, Mitja (Gozdarski vestnik, 2011)
Med številnimi vrstami rodu bilnic (Festuca L.) sta tudi dve dominantni graditeljici gozdnih združb: gorska (F. drymeja) in gozdna bilnica (F. altissima). Medtem ko gorska bilnica raste v submontanskih gozdovih jugovzhodne Evrope, so združbe z gozdno bilnico pogostejše v gorskem svetu srednje Evrope. Pogorje Boča, Donačke gore in Maclja je posebno geološko, podnebno, floristično in vegetacijsko stičišče Slovenije, kjer je največ gozdnih združb z navedenima bilnicama. S primerjavo arealov razširjenosti in z Ellenbergovo metodo fitoindikacije smo proučili njune ekološke posebnosti. Kljub neznatnim morfološkim razlikam in podobni ekološki amplitudi so med njunimi združbami razlike, ki odsevajo tudi v diferenciranem gozdnogojitvenem ravnanju z njimi.
Keywords: trave; gorska bilnica; gozdna bilnica; areali; fitoindikacija; ecology; ekologija; obnova gozdov