OZN in vprašanje Palestine - Šterbenc, Primož (Teorija in praksa, 2016)
V članku je analizirano delovanje Organizacije združenih narodov (OZN) v zvezi s problematiko Palestine. Opredeljena je pozitivna dejavnost svetovne organizacije, in sicer sprejem pravno-političnega temelja za razrešitev problema, uveljavitev pravice palestinskega ljudstva do samoodločbe in vzpostavitev institucionalnega okvira za članstvo države Palestine v OZN. Vendar pa OZN po drugi strani, kljub izraelskemu kontinuiranemu kršenju mednarodnega prava in zoževanju možnosti za dejanski nastanek palestinske države, ni nikoli učinkovito prisilil Izraela k drugačnemu ravnanju. Razlog za neustrezno delovanje OZN je bila dosledna proizraelska politika Združenih držav Amerike v Varnostnem svetu OZN. Posledično je dejavnost OZN v celoti gledano mogoče oceniti kot velik neuspeh, čeprav je treba pri tem poudariti, da je delež Generalne skupščine OZN pri tem neuspehu bistveno manjši od tistega, ki bremeni Varnostni svet OZN.
Keywords: International law; International relations; Mednarodni odnosi; Mednarodno pravo; National self-determination; Organizacija združenih narodov; Palestina; Palestine; pravica do samoodločbe; Samoodločba narodov; Varnostni svet