Razširjanje načinov uporabe konoplje - Jež, Jakob (Javna uprava, 2023)
Analitično podjetje New Frontier Data je ocenilo, da se je leta 2020 skupna svetovna prodaje konoplje (legalna in nelegalna) povzpela na kar 415 milijard ameriških dolarjev. Ta znesek naj bi se do leta 2025 povečal na skoraj 500 milijard dolarjev. Ker neurejeni (ali nelegalni) trg še vedno zaseda velik tržni delež, je jasno, da je nastajajoča legalna industrija konoplje še vedno v svojih začetnih razvojnih fazah. Kazalniki na trgu nam tudi kažejo, da nekatera podjetja hitijo k ustvarjanju konopljinih izdelkov prihodnosti, tako za medicinsko uporabo kot tudi za odrasle, da se zadovolji rastoče povpraševanje. Slovenija je že uveljavljena kot mednarodno središče raziskav in razvoja za različne industrijske panoge, med drugim tudi za farmacevtsko industrijo. Enako kot je raziskovanje in razvoj za druge industrijske panoge izjemno koristno za slovensko gospodarstvo, bi lahko take koristi pridobivali tudi iz nastajajoče industrije konoplje. Slovenija že ima infrastrukturo, znanje in institucije, kot so univerze, da bi lahko zasedla pomemben delež sektorja raziskav in razvoja konoplje. Žal pa trenutno pri nas še nimamo sodobnih politik in predpisov glede konoplje, ki so potrebni za ustvarjanje trdne podlage in pogojev za uspešno industrijo. Kot pa sta avtorja zgolj orisala v tem prispevku, so možnosti raznolike uporabe konoplje in gospodarskega razvoja na tej podlagi izjemne.
Keywords: industrijska uporaba; konoplja; medicinska uporaba