Gorska območja Furlanije-Julijske krajine med socialno in gospodarsko izključenostjo ter novimi poselitvenimi modeli. Ali gre za inverzijo trenda? - Džajić Uršič, Erika (Geografski vestnik, 2023)
Namen članka je pokazati, da novi migracijski pojavi izboljšujejo videz in družbenoekonomski položaj v gorskih območjih Furlanije - Julijske krajine. Na tem območju so vasi skoraj pol stoletja (od 50. let 20. stoletja) trpele zaradi dolgotrajnega upadanja prebivalstva, pešanja gospodarske dejavnosti, slabšanja infrastrukture, upadanja storitev in socialne izolacije. Zapuščene vasi so poimenovane tudi »vasi duhov«. Trenutno se trend obrača, o čemer priča pričujoča raziskava, ki temelji na preučitvi trenutnega stanja, analizi uradnih statističnih podatkov ter primarnih podatkih na podlagi intervjujev. Rezultati kažejo, da priseljenci prinašajo inovacije tako v kmetijstvu in turizmu kot tudi na umetniškem in kulturnem področju ter igrajo ključno vlogo pri prenovi obstoječih objektov, ponovni uporabi zemljišč in vzpostavljanju ustvarjalne dinamike. Njihove dejavnosti vse bolj omogočajo regeneracijo in vzdrževanje alpskih kulturnih pokrajin, posledično pa nastajajo nove družbene in agrarne strukture z novimi načini kmetovanja. Proces regeneracije lahko služi kot primer dobre prakse za druga delno zapuščena naselja v gorskih območjih.
Keywords: amenity migration; Friuli-Venezia Giulia; Furlanija-Julijska krajina; geografija; geography; ghost villages; gorska območja; Italija; Italy; migracije; migrations; mountains; revitalizacija; revitalization planning; selitev zaradi kakovosti življenja; social and economic exclusion; socialna in gospodarska izključenost; vasi duhov